TickPlex är ett finskt utvecklat test som letar efter flera fästingsöverförbara infektioner samtidigt och ger svar på bara en dag. Testen hade i en studie med 1100 st en sensitivitet på 95% och en specificitet på 98%.

TickPlex är utvecklat i Finland av ett forskningsteam som leds av Assisterande Professor Leona Gilbert på Universitet av Jyväskylä i Finland. Det är till en viss del statligt finansierat utav finländska staten.

TickPlex Basic

Testar Borrelia burgdorferi, Borrelia afzelii, Borrelia garinii och cystformen av dessa.

Tickplex Plus

Testar Borrelia burgdorferi, Borrelia afzelii, Borrelia garinii och cystformerna av dessa samt de fästingsburna infektionerna Babesia, Bartonella, Ehrlichia och Rickettsia.

Den testar också flera virusinfektioner som kan reaktiveras pga att immunförsvaret är nedsatt av de fästingsburna infektionerna som Coxsackievirus, EBV, Human Parvovirus B19, och bakterieinfektionerna Mycoplasma fermentans och Mycoplasma pneumoniae (droppsmitta).

Tickplex Preminum (kommer senare)

Testar allt som ovan samt det fästingsburna viruset TBE. Sen testar den också infektioner man lättare kan få för immunförsvaret är nedsatt av fästingburna infektioner som bakteriesjukdomarna Chlamydia pneumonia (twar) (droppsmitta), Clamydia trachomatis (könssjukdom), Brucella (ofta via livsmedel) och det reaktiverad viruset CMV.

Dessa test kan inom snar framtid kunna ersätta de dåligt tillförlitliga tester som idag används inom sjukvården. Eftersom sensitiviteten och specificiteten är så höga så är detta ett mycket säkert test som kan påvisa pågående infektioner av inte bara borrelia utan även flera co-infektioner.

Man kan idag ta det via ArminLabs Läs om testen här och här